Uitermate belangrijk nieuws!!!

Uitermate belangrijk nieuws!!!

In de Newsletter van de Engelse Deerhound Club verscheen in de “Winter” editie een zeer interessant artikel over het post-operatief bloeden van Greyhounds en wat dit betekent voor onze Deerhounds.

Het artikel zelf is geschreven door Dr. John Dillberger, een autoriteit op het gebied van ziektes bij de Deerhound maar hij heeft zijn informatie van verschillende bronnen die dit onderzocht hebben en nog steeds onderzoeken. Het eindresultaat van de onderzoeken is nog niet compleet bekend maar er is al wel duidelijk wat het doodbloeden na een operatie veroorzaakt.

In het kort komt het hier op neer dat er zeer regelmatig Greyhounds en Deerhounds 24 tot 36 uur (of zelfs nog langer) na een operatie, een dusdanige inwendige bloeding krijgen dat ze hier meestal aan overlijden. Deze inwendige bloeding is niet het gevolg van een fout van de opererende arts en het is niet Factor VII Deficiency, dat heeft hier niets mee te maken. Bij F.VII.D bestaat de kans dat de hound na de operatie doodbloedt doordat de mutatie in het gen er voor zorgt dat er geen of onvoldoende bloedstolsels gemaakt worden. Zoals eerder vermeld is er voor deze genetische afwijking een zeer betrouwbare test voor handen.

Bij deze vorm van doodbloeden na een operatie blijkt dat er in eerste instantie wel degelijk bloedstolsels aangemaakt worden op de plaatsen waar dit nodig is maar dat deze bloedstolsels te snel oplossen! De bloeding wordt niet veroorzaakt door één lekkend bloedvat maar door alle bloedvaten die tijdens de operatie zijn doorgesneden. De aders die afgebonden of dicht gebrand zijn veroorzaken geen problemen.

De oorzaak dat de bloedstolsels sneller oplossen dan gewenst, is dat de Deerhounds, net zoals de Greyhounds en zeer waarschijnlijk alle windhonden, dikker bloed hebben dat met een grotere snelheid en met een hogere druk dan bij normale honden door de aderen stroomt en hierdoor schade aanbrengt aan de aderwand. Deze schade wordt hersteld (Coagulatie) maar door de hoge snelheid wordt ook het fibrinolyse systeem (datgene wat het bloedstolsel weer moet oplossen) verhoogd en dit zorgt ervoor dat de bloedstolsels eerder oplossen dan gewenst.

Uit een bloedtest, genomen voor de operatie, kan men afleiden of een hound een verhoogd fibrinolyse systeem heeft of niet. Verder raad Dr. Dillberger aan om zo wie zo ieder Deerhound gedurende 5 dagen na een operatie, Amicar toe te dienen om bloedingen te voorkomen. De dosis is vanaf 24,5 kilo tot 36 kilo -500 mg, 36 tot 47 kilo – 750 mg en vanaf 47 kilo – 1000 mg.

Degene die de “Newsletter” niet ontvangen maar wel geïnteresseerd zijn in het artikel kunnen mij mailen. Dan stuur ik een gescande versie per mail toe. Ik raad u aan om, voordat uw Deerhound geopereerd moet worden, uw dierenarts hiervan op de hoogte te brengen.

Zodra ik meer informatie heb zal ik dit publiceren.

Comments are closed.

Archieven