“Magic Meat Balls” of “Satin Meat Balls” recept.

Richard’s “Magic Meat Balls”.

Deze “Meat Balls” kunt u onder verschillende namen met verschillende recepten terug vinden op internet. Dit recept heb ik van Richard Hawkins gekregen. Het is even knoeien in de keuken maar de hounds zijn er gek op en oorspronkelijk is dit recept ontworpen om slecht etende, zieke of zogende teven te ondersteunen alsmede showhounds snel op hun “showgewicht” te krijgen. Het moet een calorierijk, zeer voedzaam en smakelijk supplement zijn, desnoods een zelfstandig dieet voor een korte tijd.

Benodigdheden:

Rauw gehakt (zo vet mogelijk maar liever geen varkensgehakt) 4,5 kilo,Prudence en Richard

Gemengde graansoorten zoals 7-korenvlokken,

10 grote eieren (eiwit scheiden van het eigeel),

Tarwekiemen,

Havermout (voorgekookt en droog),

Keukenstroop (van Gils),

Eerst kwaliteit plantaardige olie,

(Niet verplicht) Levertraan olie,

(Niet verplicht) Probiotica (wel aan te raden voor zieke hounds),

(Niet verplicht) Kunstmelk/puppymelk,

Als maat hanteren we een kopje van een kwart liter. Om te beginnen koken we 8 kopjes van de 7-korenvlokken in het benodigde water (rond de 6 kopjes) (gekookt graan is lichter te verteren). Zodra het gaar en van het vuur af gehaald is, moet het eiwit erdoor worden gemengd  zodat het nog lichtjes meekookt (rauw eiwit breekt biotine af). Het geheel apart zetten en goed laten afkoelen.

Dan het rauwe eigeel toevoegen aan de 4,5 kilo rauwe gehakt, vervolgens een 1¼ kop plantaardige olie en vanuit dezelfde kop 1¼ kop keukenstroop (eerst de olie, dan de stroop, houdt de kop schoner). 4 kopjes tarwekiemen en het afgekoelde mengsel van de korenvlokken en het eiwit toevoegen. Als laatste zoveel havermout toevoegen dat het een goed kneedbaar mengsel wordt. Dan even laten staan totdat het wat steviger is geworden.

U kunt desgewenst andere toevoegingen maken zoals: de verpulverde eierschalen (zeer goede calcium bron), twee soeplepels levertraan olie, Probiotica, kaas of 2 kopjes kunstmelk. Het is wel belangrijk om te weten waarom men welk ingrediënt toe voegt. Wilt u meer vetten, koolhydraten of eiwitten?

Vervolgens maakt u balletjes die een beetje in verhouding staan tot de grote van uw hound. Een Italiaantje dus maatje soep bal en een Ier maatje tennisbal. Deze balletjes verpakt u vervolgens separaat en vriest ze in. U kunt dan iedere keer de gewenste hoeveelheid uit de vriezer halen.

Ik heb nu standaard een voorraadje in de vriezer liggen, de hounds zijn er echt gek op!

 

Archieven