Muilkorf training.

Calhoun (2)

Muilkorf training.

Natuurlijk zijn er hounds die er absoluut geen probleem mee hebben om met een muilkorf te lopen maar regelmatig zie je hounds tijdens een coursing of als ze bij de opvang komen, gelijk proberen hun muilkorf af te krijgen. Deze hounds zijn dus niet getraind in het dragen van de muilkorf. Dit is niet alleen ergerlijk, zeker als de hound stopt tijdens een coursing om dit te proberen maar ook dieronvriendelijk. Het irriteert de hound en hij wil er vanaf. Met een beetje training kunt u dit gedrag voorkomen en is het voor iedere partij plezieriger.

 

Het is heel belangrijk dat je voor je hound de juiste maat muilkorf hebt en let erop dat er geen schurende randjes, knellende bandjes of uitstekende metalen puntjes aan zitten. Er zijn verschillende soorten muilkorven op de markt maar kies alstublieft één waar bij de hound zijn mond goed ver open kan doen. Als de muilkorf goed zit, niet te klein of veel te groot is, moet je hound er in het begin wel aan wennen, maar op een gegeven moment merkt hij niet meer dat hij hem draagt.

IMG_4982 - kopie

Een mooie ruime muilkorf.

Om je hound te laten wennen aan een muilkorf, maken we er een spelletje van. De hound leert zo stap voor stap aan zijn muilkorf te wennen en ervaart dat het kennismaken ermee en het dragen ervan hem lekkers en fijn coursen oplevert.

 

Stap 1 Pak de muilkorf en laat hem zien aan je hound. Gedraag je alsof het een reuze interessant voorwerp is. Zodra de hound eraan ruikt, beloon je hem: “Goed zo, leuk hè, dat is jou muilkorf!” Leg de muilkorf vervolgens weer weg.

 

Stap 2 Laat de muilkorf na een poosje weer zien en kijk of de hound de korf met zijn neus wil aanraken. Vaak zal hij er automatisch even aan snuffelen. “Goed zo, dát is je muilkorf!” Geef hem iets dat hij heel erg lekker vindt als beloning. Maak hier een leuke oefening van: de muilkorf met je neus aanraken levert iets heerlijks op.

 

Stap 3 Houd de muilkorf nu zodanig vlak voor de hound dat hij bij het aanraakspelletje zijn neus er als het ware al een klein beetje in kan steken. Eventueel help je hierbij een beetje door de muilkorf voorzichtig een heel klein (!) stukje over zijn neusrug te schuiven. “Wauw, dat is geweldig, wat een knappe hound, jouw muilkorf!”

 

Stap 4 Nu maken we het muilkorvenspel iets moeilijker. Niet aanraken, maar alleen je neus in de muilkorf steken levert voortaan nog een beloning op. Rustig aan, eerst een paar millimeter, dan een paar centimeter. De echte enthousiastelingen zullen het al snel doorhebben: hoe dieper ik mijn neus in de muilkorf steek, des te groter mijn beloning wordt!

 

IMG_5669 - kopie

Deze muilkorf is echt te klein.

Stap 5 Houd de muilkorf nu tien centimeter voor de neus van de hound en nodig hem uit zijn neus erin te steken. “Super, knappe hound, dát is een muilkorf!” Bouw de afstand uit, zodat de hound bij wijze van spreken vanaf de andere kant van de kamer in zijn muilkorf kan ‘rennen’.

 

Tip Oefen het vast- en losmaken van de muilkorf eerst ‘droog’, zodat je goed weet hoe hij open- en dichtgaat en niet hoeft te prutsen tijdens het omdoen bij de hound.

 

Stap 6 Gaat dit allemaal goed? Nu moet de hound leren dat hij niet alleen zijn neus in de muilkorf moet steken, maar hem daar ook even in moet houden. Om te beginnen een paar tellen. Het lekkers krijgt hij niet nadat hij zijn neus uit de muilkorf heeft getrokken, maar terwijl hij nog met zijn neus in de muilkorf zit: je geeft dus iets kleins en smakelijks door de openingen van de muilkorf heen. Daardoor leert de hound meteen wennen aan het ‘strakke gevoel’ van de muilkorf op zijn snuit.

 

Stap 7 Blijft de hound een aantal seconden rustig staan of zitten als je de muilkorf vasthoudt terwijl hij zijn snuit daarin gestoken houdt? Dan gaan we een stapje verder. Maak de bandjes van de muilkorf nu heel eventjes vast. Beloon de hound rustig maar enthousiast, geef hem een aai of kriebel, steek weer wat lekkertjes door de opening heen en maak daarna rustig de muilkorf weer los.

 

Stap 8 Gaat het vastmaken goed? Bouw dan de tijd dat de hound zijn muilkorf echt helemaal op heeft langzaam uit. Voorkom dat hij met zijn poten gaat slaan in een poging de muilkorf af te krijgen, beloon hem als hij er rustig mee zit of staat. Instrueer de mensen in zijn omgeving hoe ze moeten reageren op de hond als hij zijn muilkorf draagt. Niet ‘ach, wat zielig’, maar ‘tjonge zeg, wat zie je er zo leuk, lief en knap uit!’.

 

Stap 9 Nu is het tijd voor actie: een stukje lopen met de muilkorf op. De hound is en blijft natuurlijk reuze knap en braaf. En tijdens het lopen af en toe iets lekkers door de muilkorf aan de hound geven. Bouw dit langzaam op, steeds iets langer lopen en tussendoor de muilkorf af en toe af doen en weer op doen. Maar wel alleen belonen als de muilkorf op is! Uiteindelijk kan de hound een hele wandeling zonder problemen zijn muilkorf op hebben. Als dit het geval is hoeft u niet meer bang te zijn dat er tijdens het coursen problemen zullen ontstaan.

IMG_7685 - kopie

 

Klaar!

 

Zodra de muilkorf af is, stoppen de beloningen en de aandacht. Toon zelf ook geen opluchting aan het eind van de oefening. Het omhebben van de muilkorf moet immers leuk zijn, niet het afdoen!

De stappen niet direct na elkaar doen maar iedere dag één. En begin met de stap ervoor of als de hound echt niet wil, met een paar stappen terug. Zorg ervoor dat het leuk blijft!

 

 

Veel plezier met het oefenen!

 

Let op!

Nadeel van muilkorven is dat, hoe goed de bandjes en sluitingen ook zijn gemaakt, de hound ze uiteindelijk vrijwel altijd af kan krijgen. Laat een hound met een muilkorf op nooit alleen. De kans is groot dat hij dan gaat klauwen, met zijn nagels of poten achter een bandje blijft hangen en in paniek raakt. Bovendien kan een hound met een muilkorf, enigszins afhankelijk van het model, niet of nauwelijks eten, drinken, hijgen of overgeven.

Archieven