O’Cockaigne Deerhounds in de Kunst.

 

In 1991 kregen Simon en ik de kans om een “Schotland Reis” te maken. Onze hounds konden bij Cis en Richard Hawkins logeren zodat wij met een gerust hart konden vertrekken. Op vrijdag 20 september zijn we vertrokken en op 5 oktober waren we weer terug. Toen wij op de terugreis op de nachtferry van Felixstowe naar Zeebrugge zaten, ontmoette we een “kunstenaar” die portretten van kinderen en even later ook van Simon, zat te tekenen.

Wij vroegen of hij ook aan de hand van een foto een portret van onze Argyll kon maken. Dat wilde hij wel doen en bij nagenoeg geen licht en na de nodige biertjes te hebben gedronken, begon hij eraan. Wij waren intussen gaan slapen en zouden de volgende ochtend in een barretje aan de wal, het portret in ontvangst nemen.

En ja hoor, Christian had zijn best gedaan en overhandigde ons de krijttekening van Argyll. Door het schaarse licht was Argyll’s tong wat te rood uitgevallen en daarom hangt hij bij ons op een wat donkerder plekje, dan valt het niet zo op.

Maar wij zijn er erg blij mee en door deze zeer toevallige ontmoeting hebben wij een unieke herinnering aan onze Argyll Bryan from the Market Garden.

 

 

Het was augustus 1999, tijdens de show in Donaueschingen, dat Simon mij erop attendeerde dat er bij een stand een leuke ingelijste tekening hing van vier Deerhoundhoofden (afmeting 40 x 30 cm.). Natuurlijk ging ik er even naar kijken maar al snel welde de tranen in mijn ogen op toen ik zag dat het mijn eigen Deerhounds waren. Drie van de vier waren reeds overleden en een zeer zieke Cinéad was nog bij ons. Wij hebben haar een kleine maand later moeten laten inslapen.

 

Ik heb gevraagd of ik het origineel mocht hebben maar helaas, ik moest het doen met deze kopie. Toch is hij me zeer dierbaar.

Intussen kent de hele Deerhoundwereld de prent met de vier Deerhoundhoofden. De meeste mensen weten echter niet welke Deerhounds dit zijn.

 

Het zijn, van links naar rechts; Cardhu O’Cockaigne (zoon van Lennon en Prudence), Lousy Lennon vom Welzerberg, Cinéad O’Cockaigne (dochter van Lennon en Prudence) en Naughty Prudence of Dirty Mind.

 

Informatie over dit viertal kunt u vinden onder “Onze Deerhounds”.

De tekening is getekend door Gabriële Laubinger aan de hand van een foto die genomen is op het landgoed Nienoord te Leek door een fotograaf, Ton Niessing, van een dierenblad die geinteresseerd was in windhonden en daarom tijdens een coursing aldaar aanwezig was. Hij was zeer onder de indruk van mijn groep Deerhounds en wilde er graag wat foto’s van nemen. Hij heeft toen een hele serie geschoten waarvan ik onderstaande kreeg toegestuurd.

 

Ik denk dat de foto in Mei 1996 genomen is. Het grappige is dat er als tekst op staat Vizla Pups. Een slordig foutje van de redactie.

 

 

Als klein meisje zat ik al met mijn handen in de klei. Eens per week ging ik naar “kleien” en maakte daar al allerlei beestjes. Rond ’85 pakte ik deze hobby weer op maar maakte toen alleen maar Deerhoundfiguren. Later is dit uitgebreid naar alle windhonden en af en toe, op bestelling, een ander ras.

 

 

Toen wij in 1992 naar Rijsbergen verhuisden heb ik mij er wat meer op toe gelegd en ben ook naar een “klei club” gegaan. Hier hadden ze een grotere oven en leerde ik andere glazuren kennen. Regelmatig kregen we bepaalde opdrachten maar al gauw werd het de cursusleiders duidelijk dat dat niet mijn ding was, ik wilde alleen maar windhonden creëren.

 

 

 

Hier heb ik onder andere aan de hand van deze foto van Cinéad O’Cockaigne een keramieken Cinéadje gemaakt.

 

Dit beeld is ongeveer 30 x 40 centimeter.

 

Na Cinéad’s overlijden is dit beeld veel voor mij gaan betekenen, het geeft het gevoel dat Cinéad nog altijd een beetje bij ons is.

 

 

 

 

Eind juni 2003 kwamen er mensen voor een pupje. Na een aantal bezoeken namen ze een zelf geschilderd schilderij voor mij mee. Ik keek ernaar en vroeg aan de hand van welke foto ze dit had geschilderd. Dat wist Moniek niet meer, ze had het waarschijnlijk uit een oud Deerhound clubblad maar ik herkende duidelijk bepaalde trekken van de rennende Deerhound. Dit moest Argyll zijn.

 

Na een zoektocht door mijn foto’s kwam ik deze tegen. Hij is in 1989 genomen, ik denk op Leek. De foto is ooit eens gepubliceerd in het Deerhound Clubblad en ik denk dat Moniek deze en andere foto’s heeft gebruikt om het schilderij te maken.

 

 

Het schilderij heeft een afmeting van 50 x 60 centimeter.

 

 

 

 

 

Op 2 september 2011 won Calhoun tijdens de CAC-Avondshow te Leeuwarden het BOB. Als prijs zou hij een digitaal kunstwerk ontvangen, dat aan de hand van een door mij ingestuurde foto van hem, gemaakt zou worden. Ik had twee foto’s ingestuurd zodat de kunstenares, Francien Roele, de keuze had.

 

 

Deze kopstudie van Calhoun is gemaakt de dag voor Crufts 2010 bij Betina Adams in de appelboomgaard.

 

 

 

 

Hij is verwerkt tot dit kunstwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En aan de hand van deze foto heeft Francien onderstaand digitale kunstewerk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

De prenten hebben een afmeting van 27,5 cm bij 42 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archieven