Een tweede leven voor linten en rozetten.

Een tweede leven voor al die gewonnen rozetten!

Onderstaand artikel heb ik overgenomen uit “Best In Show Daily Publication” en vrij vertaald. Het is oorspronkelijk geschreven door Sheila Blanning.

                                                                                    Van dit2002 1 heap of rosettes

 tot dit…

2002 2

… de voor- en achterkant van een kussen.

Als je je afvraagt wat je met al die rozetten moet doen die je hound voor je gewonnen heeft, en die je maar bewaart omdat je het zonde vindt om ze weg te gooien, geeft dit artikeltje je misschien inspiratie en technieken om er iets bruikbaars of decoratiefs van te maken.

Een kussen en  ……………………………………………….  een beddensprei.

2002 3 2002 4

 

 

 

 

 

 

 

Aan de hand van de foto’s met bijschrift zal ik je laten zien hoe je te werk moet gaan.

Wat je nodig hebt is een naaimachine met een goede naald die geschikt is om zijde te naaien, naaigaren en een paar lappen katoen (b.v. een oud beddenlaken) om de linten op te naaien.

De linten worden over elkaar genaaid dus je hebt een neutrale kleur garen nodig, b.v. dof goudkleurig. Je hebt behoorlijk wat meters garen nodig, dus zorg ervoor dat je genoeg in huis hebt (voor een groot kussen al gauw 200 meter!).

2002 5Het eerste wat je moet doen is de rozetten sorteren. Er zijn er vast bij met een opschrift die je een speciaal plaatsje wilt geven of die veel breder en langer zijn. Knip de linten van de rozetten af en sorteer ze op lengte en breedte. Voor elk blok linten dat je aan elkaar gaat naaien heb je ongeveer 12 tot 14 linten nodig als ze ongeveer 2,5 centimeter breed zijn maar je kan ook kleinere blokjes maken. Zorg dat je een leuke mix aan kleuren voor elk blok bij elkaar zoekt.

 Knip de linten van de rozetten. Houd ze zo lang mogelijk.

2002 6

Met een redelijke koele strijkbout moeten de linten en het stukje katoen waarop ze genaaid worden nu eerst gestreken worden. Daarna kan je de linten, met de mooie kant naar boven, op het stukje katoen arrangeren, zoals je ze hebben wilt. Je kan ze van één rozet bij elkaar houden of alles door elkaar gooien, als ze maar van dezelfde breedte zijn en ongeveer de zelfde lengte hebben.

2002 7

Laat de linten elkaar met minstens 3 millimeter overlappen en zorg dat de rechte kanten (daar waar je ze van de rozet afgeknipt hebt), links op het lapje liggen. De linten zullen niet allemaal even lang zijn maar je kan ze dan aan de rechterkant makkelijk een beetje op lengte knippen als je ze naar tevredenheid gearrangeerd hebt. Als je tevreden bent met het blok, knip je het stukje katoen zó dat je rondom de linten ongeveer 2,5 centimeter overhoudt. Haal de linten van het stukje katoen en leg ze in volgorde van je design op de tafel, zodat ze niet door de war raken voordat je ze vast naait op het lapje. Ze moeten op een lapje genaaid worden en niet zo aan elkaar omdat het materiaal waarvan de rozetten gemaakt zijn, niet erg sterk is en gauw rafelt.

2002 8Neem het eerste lint, de bovenste, in dit geval de groene op bovenstaande foto. Naai het aan drie kanten op het stukje katoen. Beginnende bij de  hoek links onder; van hier uit omhoog, vervolgens de lange bovenkant en dan aan het einde aan de rechterkant, een stukje naar beneden. Dan neem je het volgende lint, laat dit een klein stukje overlappen en naai verder naar beneden tot die twee aan elkaar zitten. Neem dan de bocht en naai de bovenrand van het tweede lint vast aan de onderkant van het eerste lint. Als je aan het einde komt, naai naar beneden, pak je derde lintje, naai verder naar beneden, maak de bocht en naai het de2002 9rde lint aan het tweede lint. Zo ga je heen en weer tot je aan het einde van je laatste lint bent, hier hecht je af.

Nu alle lintjes op het lapje katoen genaaid zijn, leg je het opzij en kan je aan het volgende blokje beginnen.

Als je een aantal blokjes genaaid hebt (7 of 8) moet je even nakijken hoeveel je nog hebt, en of je kleinere erbij moet maken om aan de juiste afmetingen te komen voor datgene wat je wilt maken. Als je een kussen wilt maken b.v. moet je vooraf een beetje de afmetingen in gedachten nemen en hier rekening mee houden als je de blokjes samenstelt. Je moet dan wel voor twee even grootte lappen genoeg hebben.

Als je wilt gaan plannen welk blokje waar komt, moet je eerst de randen netjes omstrijken. Zowel de boven- als de onderkant van het lapje dat evenwijdig loopt met de lange zijde van de linten, vouw je om en strijk het glad. Je hoeft je niet druk te maken over de rommelige kanten van de uiteinden van de linten omdat deze worden overlapt door een ander blok, anders vouw je ook deze om en strijk je plat.2002 10

Ga nu een beetje spelen met de blokjes op het grote kantoenen laken, leg een vierkant of een rechthoek al naar datgene wat je wilt maken. Leg een blokje met de rechte kant over een blokje met een rommelige kant, met het vastnaaien verdwijnt dan de rommelige kant.

2002 11Hier zijn de blokjes ruwweg neer gelegd waar ze ongeveer moeten komen en het is te zien dat er genoeg zijn om één kant van een kussen te maken. Nu je weet naar welke maat je toe moet werken kan je de andere kant van het kussen maken. Je naait nog niet de blokjes op de lap katoen (voor het geval je op het laatst nog iets moet wijzigen) totdat je zeker bent dat je genoeg linten heb om de andere kant af te maken.

Als je de blokjes van beide zijden klaar hebt en zo hebt liggen als ze moeten komen, moet je al de overlappende kanten aan elkaar vast naaien op de grote lap zodat ieder blokje stevig vast genaaid is. Het is het handigst om beetje bij beetje vast te naaien. Begin met de bovenste blokjes vast te spelden en naai dit vast. Let op dat je niet de onderkanten vast naait omdat je hierop de volgende blokjes moet leggen. Speld de volgende serie blokjes op hun plaats en naai ze vast. Ga zo door. 2002 12

Als alle blokjes van de ene kant op de lap genaaid zijn, kan je aan de andere kant beginnen. Let wel op dat je dezelfde maten aanhoudt!

2002 13Als je de drie kanten van het kussen aan elkaar hebt genaaid kan je eindelijk de juiste maat bepalen voor de vulling van het kussen. Stop het erin, naai de laatste kant met de hand dicht en klaar is Kees.

 

 

 Veel plezier met je kussen, beddensprei, wandkleed of wat dan  ook!

Archieven