Tips.

Op deze pagina wil ik een verzameling van handige of belangrijke tips vermelden. Heeft u een goede tip waar andere mensen profijt bij kunnen hebben, dan kunt u mij dat mailen en plaats ik het op deze pagina.

 

c4

Gezondheid:

Indien uw hound (ook geschikt voor mensen) erge last heeft van diarree, kunt u een zeer oud Duits huismiddel geven; “Morosche Möhre”. Het recept is als volg; 500 gram wortelen in 1 liter water een uur lang laten koken. Dan zeer fijn pureren, 1 theelepel zout toevoegen en met gekookt water weer aanvullen tot een liter. Geef een paar lepels met gekookte rijst en uw hound is in een mum van tijd van de diarree af.

U kunt het per portie invriezen zodat het altijd bij de hand is.

***

Heeft uw hound een ontsteking dan kunt u ook in plaats van Rimadyl of dergelijke middelen, Yucca Intensive van Holistic Animal Care geven. Het is een holistisch middel dat goed werkt tegen ontstekingen, de organen opschoont, de doorbloeding stimuleert, het weefselherstel bevordert en het is pijnstillend. Yucca bevat een hoge concentratie aan steroïde saponinen, de meest natuurlijke ontstekingsremmer. Het smaakt wel erg vies dus beter niet door het voer doen. 1 druppel op 4,5 kilo lichaamsgewicht oplossen in wat water en 2 x daags ingeven. In acute gevallen kunt u rustig een driedubbele dosis geven en dit langzaam in 6 weken afbouwen.

***

Om het immuunsysteem van uw hound te verbeteren kunt u hem vlierbessen geven. Deze verbeteren tevens de pigmentatie. Ook vitamine C is natuurlijk goed voor een betere weerstand (zie Voeding en Verzorging – Belangrijke vitaminen).

***

Laat uw hound niet uit plassen drinken die op plaatsen zijn ontstaan waar vaak auto’s geparkeerd staan. Het kan gebeuren dat er antivries uit een auto gelekt is en als uw hound dit binnen krijgt is het dodelijk. Dus alleen uit regenplassen laten drinken waar geen auto’s komen!

***

Voel iedere dag even hoe de hartslag van uw hound is. Een Deerhound in rust kan een hartslag van 40 hebben (meestal is het iets hoger), bij normale beweging 80 tot 100 en bij grote inspanning over de 200. Dit laatste moet dan wel héél kort zijn en direct na de inspanning voelbaar dalen. Voelt u b.v. dat de hartslag in rust tot of over de 100 gaat, ga dan naar een windhonden hartspecialist. Dit laatste is echt belangrijk daar de waarden van een windhondenhart anders zijn dan van een gewone hond. Het is normaal dat de hartslag enigszins onregelmatig is. Het is een regelmatige onregelmatigheid – de frequentie wisselt met de in- en uitademing.

 ***

Veel pups van grote rassen, en dus ook de Deerhound, hebben last van Panostitis oftewel groeipijnen. Meestal merkt de eigenaar het niet en vindt deze de pup alleen wat “gevoelig” als hij b.v. wordt opgepakt of zichzelf hard stoot. De pup piept maar de eigenaar schenkt er verder geen aandacht aan en na verloop van tijd is de pup niet meer zo “gevoelig”. Maar heel vaak heeft de pup dan last van groeipijnen. Het kan zich ook uiten door kreupel lopen wat kan wisselen van het ene been naar het andere. Dit treedt meestal op als de pup 5 maanden is maar het kan ook eerder. De pup kan er met twee/drie weken vanaf zijn maar het kan ook tot een leeftijd van 18 maanden duren. Het gaat vanzelf over maar door goede voeding (b.v. veel gemalen kip/kippennekken – geen rood vlees/pens/brokken met hoog proteïne gehalte > dan 24%) kan men de genezing een beetje bevorderen. Ook zijn er homeopatische middelen te krijgen die een ondersteunende werking hebben. Is uw pup “gevoelig”, ga dan even naar en holistische of homeopatische dierenarts voor een juiste diagnose.

***

Als u een Deerhound met een Hernia Perinealis heeft en Isogel moet toevoegen aan zijn/haar eten om de ontlasting gemakkelijker de darmen te laten passeren, kunt u ook Psyllium Husk gebruiken.  Psyllium Husk bestaat uit vezels die tot twintig maal hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen, waardoor de darminhoud zachter en volumineuzer wordt en dat ondersteunt de darmpassage. Wel staat er bij de gebruiksaanwijzing dat het na een week niet meer voldoende werkt maar mijn ervaring is dat dit per hound verschilt. U kunt het ook twee/drie weken geven en dan weer een poosje Isogel.

Dit kunt u o.a. bestellen bij www.dierapotheker.nl en www.agradi.nl , meestal kost het rond de 45,00/ 50,00 euro voor 1 kilo Psyllium Husk.

 

c2

Verzorging:

Indien u tijdens het nagels knippen per ongeluk in het leven knipt en het blijft bloeden, kunt u de barbaarse methode gebruiken van dichtschroeien. Neem een mes en verwarm de punt gedurende een paar minuten in het vuur. Druk het vervolgens (voor dat het afgekoeld is) een paar tellen tegen het uiteinde van de nagel. Het doet even pijn maar is wel héél effectief.

 ***

Knip het haar aan de onderkant van de voeten en tussen de tenen kort met een schaartje met gebogen en ronde punten. Dit scheelt enorm in de hoeveelheid vuil in huis.

 ***

Regelmatig zie ik mensen hun Deerhounds kammen/borstelen. Nog vaak doen ze dit van boven naar beneden, dit is niet goed, u stapelt als het ware de klitjes op. Gebruik een niet te grove kam (ook geen vlooienkam!), geen borstel. Het beste kunt u bij de achtervoetjes beginnen en dan met niet te grote halen, naar boven en naar voren werken. Hiermee verwijderd u alle klitjes en dode haren. Is de vacht stoffig, dan kunt u na de kambeurt er met een borstel doorheen.

 ***

Heeft uw hound een wondje of een ontsteking waarbij u vermoedt dat er iets in zit of een ontsteking van binnenuit, dan kunt u dit schoontrekken/openen met groene klei. Breng een dikke laag aan en dek het zo nodig af met een gaasje (indien een wond aan de voet: sok aan) en laat het minstens een uur zitten, hierna schoonspoelen met warm water. Hooguit twee keer per dag doen. De wond wordt mooi schoon.

***

Heeft uw hound een winkelhaak opgelopen of zomaar een gat in z’n bast, dan kunt u deze verwonding prima snel dicht laten groeien met biologische honing. Smeer er een laagje biologische honing (b.v. Manuka) over heen en zorg ervoor dat de hound het niet gelijk aflikt!

 

c14

 

Voeding:

Heeft u een erg magere hound, een zieke hound of een hound die echt niet wil eten dan kunt u ook nog de “Magic Meat Balls” proberen. Het recept kunt u hier vinden https://www.o-cockaigne.eu/?page_id=7051

***

Heeft u een slechte eter? Probeer eens kleine stukjes gekookte lever (en wat kookvocht) door het eten te doen. De meeste hounds zijn hier gek op! Ook schapenvet, geraspte kaas, leverpastei maar vooral kattenvoer doen wonderen!

***

Geef de hound dagelijks één klein geperst/gemalen teentje knoflook door z’n eten. Het is een natuurlijk antibioticum en zeer goed tegen vlooien en wormen.

 ***

Als u uw hounds macaroni of rijst (natuurlijk wel zilvervliesrijst, dat heeft tenminste nog voedingswaarden) voert, maakt u dit extra lekker als u er tijdens of na het koken een klein scheutje zalmolie bij doet.

 

hound with hare

 

 Opvoeding:

Laat uw pup van jongs af aan loslopen op plaatsen waar dit veilig is. Een pup zal nooit uit zichzelf de benen nemen, dit doet hij alleen als hij ergens heel erg van schrikt. Zorg ervoor dat u uw jaszak of buideltje gevuld hebt met iets erg lekkers, bijvoorbeeld Frolicjes of stukjes kaas. Laat de pup weten, voordat u hem los laat, dat u iets lekkers bij u heeft. Laat de pup los en roep hem, door de knieën gaand, heel enthousiast en vrolijk, na een paar minuten bij u en geef hem wat lekkers zodra hij bij u is. Herhaal dit regelmatig. Zodoende leert u de pup om te komen en heeft u er later veel profijt van. Want een windhond MOET los kunnen lopen om een gezonde windhond te zijn. (Een pup die aan het spelen is luistert natuurlijk nooit, roep hem dan ook niet, wacht tot hij even uit z’n spel is en probeer dan zijn aandacht te trekken).

 

c18

Algemeen:

Als uw hound bang is voor harde geluiden (knallen, onweer) kunt u een dikke prop vette watten in de oren stoppen. Tevens werken de STREZZ druppeltjes van Phytonics er goed. Bij de ene hound zijn 5 druppeltjes voldoende, de ander moet om het uur 10 druppeltjes, een kwestie van uit proberen.

Met Oud en Nieuw zetten wij altijd de radio of t.v. keihard zodat ze de knallen van buiten niet horen. Om ervoor te zorgen dat ze het ook niet zien, gaan de gordijnen dicht.

Is er ’s nachts onweer dan doe ik de gordijnen dicht en een felle lamp aan, tevens wat druppeltjes en een prop watten zorgen er dan voor dat de hound er minder tot geen last meer van heeft.

 ***

Zorg dat u altijd een flesje Resque Spray van Bach (Original Bach Flowers) bij u heeft. Indien er iets gebeurt waardoor er stress of onrust ontstaat, bij mens of dier, twee keer sprayen in de mond/bek. Dit werkt snel geruststellend.

 

Archieven