Verervende- en omgevingsfactoren voor een maagtorsie.

Op de Amerikaanse Deerhound List schreef Mary Ann Rose een berichtje dat Jerold S. Bell een opsomming heeft gemaakt van verervende- en omgevingsfactoren die betrokken lijken te zijn bij het veroorzaken van een maagtorsie. Hier is een korte samenvatting van zijn artikel.

 

Kenmerken van een hond die predisponerende factoren heeft:

O Grote en zeer grote rassen die een zeer diepe borstkas hebben (verhoogde incidentie bij verhoogd borstdiepte – breedte ratio).

O Schrale lichamelijke conditie is geassocieerd met een verhoogd risico.

O Angstige en nerveuze honden lopen een groter risico.

O Een hond waarvan in de eerste graad familieleden (ouder, broer, zus) een maagtorsie is voorgekomen, hebben een grotere kans het ook te ontwikkelen (de conclusie is dat het gekoppeld is aan het angstige temperament dat vererfd wordt).

O Dieet gerelateerde risicofactoren: droge voedingsmiddelen die een olie of vet in de eerste 4 ingrediënten bevatten omdat vetten de maaglediging in de twaalfvingerige darm vertragen en voeding van een enkel type voedsel, met name alleen droogvoer; één maaltijd per dag.

O Gisting van maaggassen (geen atmosferische gassen).

O (Waarschijnlijk) Verhoogde etensbakken.

O De aanwezigheid van een maagvreemd lichaam is een belangrijke risicofactor voor maagdilatatie en volvulus (GDV) (Als tijdens een onderzoek van het maagdarmkanaal een vreemd lichaam word gedefinieerd als niet-verteerbaar of langzaam verteerbaar materiaal en dat klinische tekenen veroorzaakt of 10 cm lang of 2 cm breed is).

O Met het ouder worden is het risico op een maagtorsie groter … dit kan gerelateerd zijn aan toenemend uitrekken van de hepatogastrische banden.

 

Factoren die de kans op een maagtorsie verkleinen:

O Vrolijk karakter.

O Gematigde dagelijkse en postprandiale (na het eten) activiteit bleek gunstig voor honden die vatbaar zijn voor een maagtorsie.

O Het toevoegen van tafelresten, vis en eieren aan de maaltijd.

O Het voeren van meerdere kleine maaltijden per dag.

Archief